Etape FIV (fertilizare in vitro)
la Institutul Kaali la Szeged.
FIV este acronimul pentru tehnica de reproducere asistata cunoscuta sub numele de fertilizare in vitro. La fertilizarea in vitro, ovulul este fecundat in laborator in conditii stricte iar embrionul astfel format este ulterior transferat in uter.
FIV se foloseste de obicei in cazuri speciale cum ar fi:
- trompe blocate
- probleme de infertilitate masculina
- problem de ovulatie,
- infertilitate din cauze necunoscute
Succesul FIV depinde de o serie intreaga de factori incepand cu starea de sanatate a celor 2 parteneri, varsta acestora, stilul de viata si, nu in ultimul rand cauza infertilitatii.
La Institutul Kaali, peste 20000 de cupluri si-au vazut visul de a deveni parinti indeplinit cu ajutorul unei echipe de medici dedicati profesiei lor.
O prima intalnire cu doctorul care va coordona procesul
Intr-o prima etapa trebuie sa aveti o prima intalnire cu doctorul pe care il alegeti. ATENTIE! Intre momentul cand sunati pentru o programare si programarea propriuzisa pot sa treaca intre cateva saptamani si cateva luni in functie de gradul de incarcare al programului medicului. Asigurati-va ca sunati din timp. La prima intalnire veniti cu toate analizele cerute in format printat. Va fi o prima ecografie urmata de o discutie si stabilirea momentului inceperii tratamentului.

Stimularea ovariana
Se incepe tratamentul pentru stimularea ovariana. Tratamentul este personalizat atat din punct de vedere al medicamentelor folosite cat si al cantitatilor administrate. Tratamentul are o parte sub forma de injectii subcutanate care se administreaza in burta si o parte pastile. Injectiile nu dor si pot fi administrate de paciente sau de personalul clinicii.
Recoltarea ovocitelor
Punctia foliculara si recoltarea ovocitelor este o operatie minora care se efectueaza sub anestezie generala. Dureaza cca. 15 minute si nu necesita internare, pacienta putand parasi clinica dupa o perioada de odihna si observatie de cateva ore.
In cadrul procedurii, medicul aspira lichidul folicular in eprubete sterile. Embriologul evidentiaza ovocitele viabile si le transfera intr-un mediu de cultura special.
In aceeasi zi, sotul preda proba de sperma iar dupa o pregatire prealabila, ovocitele si spermatozoizii sunt pusi in contact direct.

Fertilizarea
Embriologul este cel care analizează la microscop continutul fiecarei eprubete. Ovocitele sunt alese și evaluate in ceea ce priveste calitatea. Ovocitele mature sunt utilizate mai apoi pentru FIV sau ICSI iar cele imature sunt puse in cultura pentru maturare in vitro.


Embrio Transferul
In a 3-a sau a 5-a zi de la recoltarea ovocitelor, embrionii care s-au dezvoltat sanatos in incubator sunt transferati in uter. Procedura este una nedureroasa si dureaza doar cateva minute. Dupa procedura, pacienta este rugata sa stea intinsa circa o ora si sa evite efortul in perioada imediat urmatoare.
In functie de decizia medicului care se consulta cu cuplul, se decide implantarea unuia sau mai multor embrioni astfel incat sa se mareasca sansele de success, minimizand insa riscul de sarcini multiple.

Tratamentul de sustinere hormonala
Inca de la inceput, medicul recomanda un tratament de sustinere hormonala pentru a ajuta implantarea embrionului si mai apoi mentinerea sarcinii. La circa 14 zile de la embrio transfer, sarcina este confirmata sau infirmata printr-o analiza de sange (nivelul de βHCG din sange).
